ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

       Η κοινότητα της Μεταμόρφωσης αρχικά αναγνωρίσθηκε ως «Καρυές Ασφάκας».

       Η Μεταμόρφωση (πρώην Καρυές Ασφάκας), έδρα του Δήμου Εκάλης, και η Ασφάκα έχουν θέα στον κάμπο της  Λαψίστας - δημιουργήθηκε από την αποξήρανση του ομώνυμου έλους τη δεκαετία 1950-1960 -, όπου καλλιεργούνται δημητριακά και αμπέλια. Η περιοχή φημίζεται για το κρασί, το τσίπουρο και το μέλι της. Η Μεταμόρφωση έχει 753, η Ασφάκα 304 και το Πετσάλι 461 κατοίκους. Απέχουν 18, 17 και 19 χλμ ΒΔ αντίστοιχα από την πρωτεύουσα. Το νέο όνομα δίνεται λόγω του παρεκκλησίου που υπάρχει στο χωριό , ώστε να μην συγχέεται το χωριό με τις Καρυές Ζαγορίου.

       Αποτέλεσε συνοικισμό της Ασφάκας και ιδρύθηκε με τη μετακίνηση κατοίκων, από το 1966 και μετά, από τις κοινότητες Δρίσκου, Μπαουσιών, Ασπροχωρίου και Ραφταναίων που είχαν πληγεί από σεισμό. Αποσπάστηκε από την Ασφάκα και αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα με το Ν.1461/26-2-1984. Το 1997 μετονομάστηκε σε Μεταμόρφωση.

Δημοτική Ενότητα: 

Τοποθεσία: 

Πηγή: 

Δήμος Ζίτσας

Δημιουργός: 

ΥΠΟΕΡΓΟ 1 «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» της Πράξης «ΠΥΛΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ»

Δικαιώματα: 

Δήμος Ζίτσας