Πινακοθήκη Ζίτσας

H Πινακοθήκη Χαρακτικής της Ζίτσας Ιωαννίνων είναι μια σημαντική γέφυρα προς τον πλούτο των εκφραστικών μέσων, την ποικιλία των υλικών, την ιστορία της Νεοελληνικής χαρακτικής κατά τον 19ο και 20ο αιώνα και πάνω από όλα, πρόκειται για το άνοιγμα της συζήτησης ανάμεσα στους δημιουργούς του 21ου αιώνα που προχωράει με ταχείς ρυθμούς.

Η συγκέντρωση των έργων και το όραμα της ίδρυσης του μουσείου οφείλονται σε έναν πολύ σημαντικό Νεοέλληνα ζωγράφο, που κατά πως αποδεικνύεται είχε ένα κοινό σημείο αναφοράς με τα έργα που συνέλεγε. Ήταν απόλυτα έως ουτοπικά δημοκρατικός. Ο λόγος για τον Κώστα Μαλάμο, ο οποίος τίμησε με κάθε δυνατό τρόπο τον τόπο καταγωγής του, τη Ζίτσα Ιωαννίνων και με ακούραστη διάθεση και αγάπη τους συναδέλφους του, είτε ζωγράφους είτε χαράκτες.

Στους χώρους της Πινακοθήκης, ξεκινάει ένα γοητευτικό ταξίδι από τις απαρχές της Νεοελληνικής χαρακτικής, με τη διαδρομή να παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για ειδικούς «ταξιδιώτες» αλλά και μη μυημένους. Ο προορισμός μένει πάντοτε ανοιχτός και προσωπικός για τον επισκέπτη. Οι μεγάλοι δάσκαλοι, «Πατέρες» της χαρακτικής, οι μαθητές τους, οι ζωγράφοι και οι συνεχιστές τους είναι εκεί και μέσα από τα έργα τους περιμένουν να ξεναγήσουν καθέναν από εμάς σε αυτό το ταξίδι.

Δημοτική Ενότητα: 

Θεματική Κατηγορία: 

Τοποθεσία: 

Πηγή: 

“Δεδομένα Χώρου & Περιβάλλοντος Περιοχής Μελέτης ΔΕ Ζίτσας”, Δήμος Ζίτσας

Δημιουργός: 

ΥΠΟΕΡΓΟ 1 «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» της Πράξης «ΠΥΛΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ»

Δικαιώματα: 

Δήμος Ζίτσας