ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΡΥΣΟΥΛΑΣ

     H Βρυσούλα είναι ένα χωριό του Νομού Ιωαννίνων, το οποίο αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Μολοσσών (που έχει έδρα του Δήμου την Βουτσαρά) από το έτος 2000 (σχέδιο Καποδίστριας). Πριν αποτελούσε την Κοινότητα Βρυσούλας και πριν το 1925 ονομαζότανε Κοινότητα Κουτσίου (Κούτσι) και ανήκε διοικητικά στους Φιλιάτες. Η πρώτη ονομασία πιθανόν να προέρχεται από το Αλβανικό χωριό Κούτσι γιατί και οι πρώτοι του κάτοικοι (σύμφωνα με παλιές μαρτυρίες) μεταναστεύσανε  από την περιοχή της σημερινής Αλβανίας  ( βορειοηπειρώτες) στις αρχές του 19ου αιώνα. Αρχαιότερος οικισμός υπάρχει στην θέση Βρύση Παναγίας όπου κατά τυχαία ανασκαφή την 10ετία του 1980 ευρέθησαν κεραμικά αντικείμενα και ίχνη πολιτισμού  που παραπέμπουν στους Ελληνιστικούς χρόνους. Στην κορυφή του λόφου διακρίνονται θεμέλια τοίχων αρχαίων κτισμάτων.

     Ο πληθυσμός της Βρυσούλας ακολούθησε φθίνουσα πορεία μέσα στον εικοστό αιώνα, και από 500 περίπου κατοίκους που αριθμούσε το 1950 σήμερα δεν ξεπερνά τους 50, όπως και τα άλλα μικρά χωριά της χώρας μας. Ο αριθμός των οικιών είναι περίπου 120 (βάση απογραφής) και οι μισές περίπου κατασκευάστηκαν μετά την 10ετία του 1970.

 

 

Δημοτική Ενότητα: 

Τοποθεσία: 

Πηγή: 

Δήμος Ζίτσας

Δημιουργός: 

ΥΠΟΕΡΓΟ 1 «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» της Πράξης «ΠΥΛΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ»

Δικαιώματα: 

Δήμος Ζίτσας