ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΦΤΕΡΗΣ

         Γεωγραφικά η Φτέρη βρίσκεται στην Ήπειρο . Αυτόδιοικητικά και σύμφωνα με τις αλλαγές που επέφερε το Πρόγραμμα Καλλικράτης (Νόμος 3852/2010), η Φτέρη βρίσκεται στον Δήμο Ζίτσας .

Βαρυμπόμπη. → Φτέρη. Όνομα αλβανικής προέλευσης, κατά τον Αραβαντινό, σύνθετη λέξη από το varr-i o τάφος, το μνήμα αλλά και bar-i «το χορτάρι» καθώς και «πέτρα» και όλο το όνομα θα πρέπει να σημαίνει «μνήμα πέτρινο» σχετιζόμενο προφανώς με αρχαίο τάφο που βρέθηκε εκεί. Μετονομάστηκε σε Φτέρη το γνωστό χορτάρι που αφθονεί στον τόπο. Στον οικισμό υπάρχει η κεντρική Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χτίστηκε το 1777. Αυτη η χρονολογία αναφέρεται σε εντοιχισμένη πλάκα που βρίσκεται πάνω απο την εξώπορτα της εκκλησίας. Ειναι θολογυριστή με τρούλους και σκεπασμένη με πλάκα. Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, το παλιό εκκλησάκι ήταν κτισμένο στην άκρη του χωριού.Κτίστηκε το 1780.Σήμερα είναι γκρεμισμένο και καταχωνιασμένο μέσα σε πυκνή βλάστηση. Υπάρχουν αρκετά πηγάδια στην περιοχή.Στην θέση ''Μπαξιές'', στην θέση'' Μποστάνια'',στην τοποθεσία ''Παλιάμπελα'',στην θέση ''Σιόλη Ζώη'' στην ''Τσερπιτζέλα'' και στα ''Χαλίκια''.

Δημοτική Ενότητα: 

Τοποθεσία: 

Πηγή: 

Δήμος Ζίτσας

Δημιουργός: 

ΥΠΟΕΡΓΟ 1 «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» της Πράξης «ΠΥΛΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ»

Δικαιώματα: 

Δήμος Ζίτσας