ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ
Είναι έδρα του Δήμου και το μεγαλύτερο Δ.Δ.. Είναι ημιαστικός οικισμός. Το πρώην Μπισδούνι . Το τοπωνύμιο σύμφωνα με τον Οικονόμου προέρχεται από σλαβική λέξη που σημαίνει γκρεμός. Σύμφωνα με τον Μπέτη το όνομα συνδέεται με το όνομα του πρώτου του οικιστή η ιδιοκτήτη ίσως από παλιά οικογένεια του Συρράκου. Μετονομάσθηκε σε Ελεούσα από ομώνυμη εικόνα της Παναγίας , ιστορική ευρισκόμενη στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου των Γκιουματών στο Νησί. Στην κεντρική πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο βρίσκεται στο Δημαρχείο και το μνημείο ηρώων, έργο του αρχιτέκτονα κ. Ξενάκη. Σε καλή κατάσταση σώζεται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας το "Κονάκι του Πασά" που ήταν η καλοκαιρινή του κατοικία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου που περιβάλλεται με παλαιό τοίχο και από τα κτίσματα του σώζεται μόνο ο Ναός του Αγίου Γεωργίου του 17ου αιώνα με σημαντικές τοιχογραφίες και σημαντικό ξυλόγλυπτο τέμπλο. Στην Ελεούσα και στην Αγία Ελένη κοντά στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων βρέθηκαν αιχμές από πυριτόλιθο της Μέσης και Νεότερης Παλαιολιθικής περιόδου.Ο Ναός του Αγ. Γεωργίου είναι κηρυγμένο αρχαιολογικό μνημείο.
Βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων . Έως το 1950 η ευρύτερη τοποθεσία ονομαζόταν «Μπισδούνι», η δε Ελεούσα κι ο γειτονικός Άγιος Ιωάννης ονομάζονταν Μεγάλο και Μικρό Μπισδούνι αντίστοιχα. Οι ονομασίες αυτές εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στην περιοχή.