ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

       Ξαναγυρνώντας στον κεντρικό δρόμο και συνεχίζοντας προς το Γραμμένο συναντάμε μια άλλη διασταύρωση που μας οδηγεί δεξιά στο χωριό Ανάργυροι.

       Οι Ανάργυροι έχουν υψόμετρο 660 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας Είναι χτισμένο σε περίοπτη θέση πάνω σε ύψωμα και είναι απ' τους παλαιότερους οικισμούς της περιοχής. Στην θέση <<ξυλοκοπιά>> μέσα σε δασωμένο λόφο 2 χλμ. Βορειοανατολικά του χωριού, εντοπίστηκαν θεμέλια κτηρίων και κιβωτιόσχημοι τάφοι και περισυλλέγησαν όστρακα χειροποίητων αγγείων της Ύστερης εποχής του Χαλκού και της Πρώιμης εποχής του Σιδήρου.

        Συναντάμε εδώ δυο εκκλησίες: Η μία είναι "της Παναγίας" (Κοίμηση της Θεοτόκου) που είναι κεντρική και λειτουργεί ως ενοριακή και η άλλη των Αγίων Αναργύρων που είναι ξωκλήσι και έδωσε προφανώς το όνομά της στο χωριό.

         Η πιο αξιόλογη είναι η πρώτη "της Παναγίας" με το επιβλητικό καμπαναριό της να δεσπόζει δίπλα στην είσοδο του περιβόλου. Είναι "βασιλική" χτισμένη το 1813 ενώ το εσωτερικό της ιστορήθηκε, σύμφωνα με επιγραφή που σώζεται, το 1826. Στη βόρεια πλευρά της υπάρχει υπόστεγο με σειρά από αψίδες, που στηρίζονται σε χαμηλές κυλινδρικές πέτρινες κολόνες. Η άλλη εκκλησία των Αγίων Αναργύρων είναι νεότερη και χτίστηκε, σύμφωνα με τον Στέφανο Μπέττη το 1878.

Το χωριό πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου με τον παραδοσιακό ηπειρώτικο τρόπο.

Δημοτική Ενότητα: 

Τοποθεσία: 

Πηγή: 

Δήμος Ζίτσας

Δημιουργός: 

ΥΠΟΕΡΓΟ 1 «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» της Πράξης «ΠΥΛΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ»

Δικαιώματα: 

Δήμος Ζίτσας