ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

            Από το Ροδοτόπι ατενίζοντας κανείς το λεκανοπέδιο πρός τα βόρεια διακρίνει καθαρά πάνω σ' ένα χαμηλό λόφο το Νεοχώρι. Σε πολύ λίγο διασχίζοντας τον κάμπο φτάνουμε εκεί και συναντάμε στην πλατεία του χωριού τη μοναδική εκκλησία του αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο.Στην πλατεία του χωριού συναντάμε τη μοναδική εκκλησία του αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο.

Σύμφωνα με την παράδοση πρέπει να ήταν μετόχη της παλαιάς Μονής του Αγίου Γεωργίου που βρισκόταν στην Κάτω Λαψίστα.

Το σημερινό κτίσμα είναι νεότερο, αφού σύμφωνα με την σωζόμενη επιγραφή έχει ανακαινισθεί εκ βάθρων το 1883, ενώ από την παλαιά εκκλησία σώζεται μόνο η εικόνα του Αγίου Γεωργίου, που πιστεύεται ότι είναι και θαυματουργή.

           Το όνομα του χωριού προέρχεται από την ίδρυση του μετά από την μετακίνηση των κατοίκων ενός  χωριού που ήταν κτισμένο σε μικρή απόσταση από το σημερινό, εξαιτίας κάποιας αρρώστιας , η οποία τους ανάγκασε να το ερημώσουν. Το όνομα αυτού του χωριού παραμένει άγνωστο επειδή δεν είχε μνημονευθεί από τους κατοίκους, ίσως για να μην τους θυμίζει τις δυσκολίες που πέρασαν εκεί και να μην τους προκαλείται πόνος επειδή αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν.

          Σήμερα στην πλατεία του χωριού υπάρχει η μοναδική εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Αγ. Γεώργιο. Σύμφωνα με την παράδοση πρέπει να ήταν μετόχι της παλαιάς μονής του Αγ. Γεωργίου που βρισκόταν στην κάτω Λαψίστα . Το σημερινό κτίσμα είναι νεότερο αφού σύμφωνα με την σωζόμενη επιγραφή έχει ανακαινισθεί  εκ των βάθρων το 1883, ενώ από την παλιά εκκλησία σώζεται μόνο η εικόνα του Αγ. Γεωργίου που πιστεύεται ότι είναι και θαυματουργή.

Δημοτική Ενότητα: 

Τοποθεσία: 

Πηγή: 

Δήμος Ζίτσας

Δημιουργός: 

ΥΠΟΕΡΓΟ 1 «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» της Πράξης «ΠΥΛΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ»

Δικαιώματα: 

Δήμος Ζίτσας