Το Σπήλαιο (Τοπική Κοινότητα Δελβινακοπούλου - Δημοτική Ενότητα ΕΥΡΥΜΕΝΩΝ), ανήκει στον δήμο ΖΙΤΣΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Το Σουλόπουλο (Τοπική Κοινότητα Σουλοπούλου - Δημοτική Ενότητα ΕΥΡΥΜΕΝΩΝ), ανήκει στον δήμο ΖΙΤΣΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Πηγαίνοντας απο τα Ιωάννινα προς Ηγουμενίτσα από τον παλιό δρόμο, την στιγμή που περνάμε την γέφυρα του ποταμού Σμολίτσα μπορούμε να το δούμε στο αριστερό μας χέρι.
Το χωριό Ράϊκου (σημερινή ονομασία: Ράϊκο) βρισκόταν στη δεξιά όχθη του Καλαμά και πριν από τη συμβολή του με το Σμολίτσα ποταμό πάνω σε λόφο κατάρρυτο, αποτελούσε ένα από τα ομορφότερα χωριά της επαρχίας.
Το χωριό Δραγουμή (σημερινή ονομασία: Παλιουρή) βρισκόταν παρά της μονής Παλιουρής και πάνω σε λόφο αποτελούσε ένα από τα μικρότερα χωριά της επαρχίας Κουρέντων.
Το Μικρό Σουλόπουλο (Τοπική Κοινότητα Σουλοπούλου - Δημοτική Ενότητα ΕΥΡΥΜΕΝΩΝ), ανήκει στον δήμο ΖΙΤΣΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Η επίσημη ονομασία είναι “το Μικρόν Σουλόπουλον”. Έδρα του δήμου είναι η Ελεούσα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.
Το χωριό Αραχοβίτσα (σημερινή ονομασία: Λευκοθέα) αποτελούσε χωριό των Γραμμενοχωρίων και ένα από τα αρχαιότερα της επαρχίας Κουρέντων αναφερόμενο συχνά σε Ηπειρωτικά μεσαιωνικά κείμενα.
Το όνομά του σλαβικής προέλευσης από το orech-καρυδιά και την τοπωνυμική κατάληξη –οβο σημαίνει τόπος με καρυδιές με τον υποκορισμό του σε –ιτσα μικρός τόπος με καρυδιές ή ακόμα μικρή καρυδιά .
Το χωριό Κοκκινόχωμα αποτελούσε ένα από τα Γραμμενοχώρια και βρισκόταν στην αριστερή όχθη του διασχίζοντος την περιοχή ξηρόλακκου Βαρκού, αντίκρυ του χωριού Αραχοβίτσα (σημερινή ονομασία Λευκοθέα).Ήταν από τα λίγα χωριά της επαρχίας Κουρέντων με καθαρά ελληνικό όνομα και αποτελούσε ένα από τα νεώτερα χωριά
Βελτσίστα ή Κληματιά είναι ένας από τους μακροβιότερους ηπειρωτικούς οικισμούς.
Σύμφωνα με τον Αραβαντινό η λέξη Βελτσίστα είναι αλβανική και διατυπώνει τη γνώμη, ότι πιθανώς ονομάστηκε έτσι «για το βέλτιστον των γαιών αυτής εις παραγωγήν δημητριακών καρπών και σταφυλιών εξαιρέτων», υπόθεση που δε φαίνεται να ανταποκρίνεται στα πράγματα, μιας και η λέξη βέλτιστον είναι αρχαία ελληνική.
Το Καστρί είναι μικρό ορεινό χωριό του Νομού Ιωαννίνων, κτισμένο κοντά στην κορυφή του όρους Κασιδιάρη και υπαγόμενο στο Δήμο Ζίτσας. Στην περιοχή χρησιμοποιούνται εξίσου συχνά τα παλαιά ονόματα «Σιούτιστα» για το χωριό και «Σιουτιστινός» για τον κάτοικό του, αν και επισήμως καταργήθηκαν το 1950.
Η ονομασία Καστρί αποτελεί σύνηθες τοπωνύμιο για ορεινές περιοχές του νομού. Υπάρχει άλλο ένα χωριό στο Λάκμο με το ίδιο όνομα, καθώς και αρκετά υψώματα.
Δυτικά της πόλης των Ιωαννίνων, σε απόσταση 20 χλμ περίπου, βρίσκεται το χωριό Δελβινακόπουλο. Είναι κτισμένο πάνω στην κορυφογραμμή της περιοχής των Γραμμενοχωρίων,σε υψόμετρο 550 μέτρων όπου κυριαρχεί η Οξειά, το πουρνάρι. Διατρέχεται από τον παραπόταμο του Καλαμά(ποταμός) την Ζουμουλίτσα,η οποία πηγάζει από το όρος Τόμαρο(Ολύτσικα) της αρχαίας Δωδώνης.